Digital Construction
Feb 8, 2022

Näkökulma: Näkemiin yhteensovituspalaverit

Tekoäly mullistaa tietomallien käytön ja samalla myös tietomallikoordinoinnin tulevaisuuden. Kohta yhteensovituspalaverit ovat historiaa --ja tuo muutos on jo alkanut.

Automatisoitua yhteensovittamista
Ruutukaappaus yhteensopivusalgoritmista.

Vaikka tietomalleja käytetään enenemissä määrin Suomen rakennusteollisuudessa, niin väitämme, ettei tietomallikoordinaattoriksi  kannata ruveta ainakaan perinteisessä mielessä. Nykyäänhän  tietomallikoordinaattorit ratkovat tietomallien yhteensopivuuksia – eli etsivät tietomalleista virheitä ja istuvat eri suunnittelualojen  asiantuntijoiden kanssa yhteensovituspalavereissa ja keskustelevat, mitä  talotekniikan putkia voidaan siirtää mihinkin. Voisi luulla, että tätä  työtä tulee tulevaisuudessa lisää, kun tietomalleilla suunnitellaan  entistä enemmän hankkeita, mutta tosiasiassa yhteensovitustyö tulee  katoamaan lähes olemattomiin, sillä tekoäly hoitaa yhteensovituksen

Väitteemme  ei ole tieteiskirjallisuutta, vaan nykypäivää: ensimmäiset tekoälyn  suorittamat yhteensovitukset on jo suoritettu Yhdysvalloissa. Siellä  Brett Youngin suunnittelualgoritmi ratkoo talotekniikan  yhteensopivuuksia. Tämä on toki siunaus yhteensovituspalavereissa  istuville kollegoilleni, mutta samalla vaatii rakennusalan toimijoilta  (jälleen) uutta osaamista.

Muuttuva toimenkuva

QR-koodit työmaalla
Evolve Labin hanke Yhdysvalloissa, jossa rakennusprojektin jokaiselle elementille luotiin oma QR-koodi, jotta työmaalla asentaminen  nopeutui.

Mitä siis tietomallikoordinaattorit tekevät tulevaisuudessa? Villi (ja todennäköisesti ihan pieleen arvattu) veikkauksemme on, että  tietomallikoordinaattorien tehtävänä on valvoa algoritmin työtä ja  valita sen tarjoamista vaihtoehdoista paras ja hioa sitä. Tämän takia  kolleganikin joutunevat tulevaisuudessakin istumaan  yhteensovituspalavereissa – mutta selkeästi harvemmin.

Toisaalta  heidän vastuulleen saattaa tulla koko hankkeen tietosisältöjen  tarkastaminen ja rakennuksen osien katalogisointi. Esimerkiksi Evolve  Labin hankkeessa työmaalle ilmestyneissä rakennuselementeissä oli  kaikissa QR-koodit, jotka selkeyttivät rakennuksen kokoamista. Tällainen  katalogisointi helpottaa yksilöllisten rakennusten ja generatiivisella  suunnittelulla luotujen hankkeiden rakentamista ja vähentää riskejä  rakennustyömaalla. Isoissa hankkeissa usein tietomallikoordinaattorilla  tai tietomallimanagerilla on paras käsitys rakennushankkeen  kokonaisuudesta eli parhaat mahdollisuudet kohdentaa tieto oikein  rakennustyömaalle.

Miten sinä voit varautua

Tämä esittämämme muutos tulee myös Suomen rakennusteollisuuteen, se on vain ajan kysymys. Mitä me siis suosittelemme, että sinä voit tehdä –  vaikket edes olisi tietomallikoordinaattori?

Jos olet  työnantajana suunnittelutoimistossa, investoi ihmisiin. Kurssita  toimistosi suunnittelijoita (Suomessa kannattaa tutkia korkeakoulujen  kurssitarjontaa), sekä etsi uusia osaajia. Jos teiltä löytyy resursseja,  tutkimus- ja kehitystoimintaan kannattaa satsata nyt, kun ala on vielä  aikaisessa kehitysvaiheessa – sillä kilpailijanne varmasti investoivat  jo.

Jos olet suunnittelija, kouluta itseäsi. Netissä on runsaasti materiaalia erityisesti koodauksesta (esim. LinkedIn Learning,  Lynda.com, blogit jne.) ja muista, että nykyään on myös visuaalisia  koodausohjelmia, kuten Grasshopper ja Dynamo. Niissä näet heti tekemäsi  muutokset, eikä sinun tarvitse kirjoittaa pitkiä koodinpätkiä! Kannattaa  kysyä työnantajaltasi tukea kouluttautumiseesi, sillä kasvava  osaamisesi on koko toimiston edun mukaista.

Tärkeintä molemmissa  tapauksissa on se, ettet jää odottamaan, että sinulta pyydetään  lähitulevaisuuden osaamista. Tee itse kouluttamisen aloite, sillä  tekoäly mullistaa tietomallien käytön. Ja tietomalliton rakentaminen ei  ole tulevaisuutta.

Tekstin kirjoitti:
Mikael Tómasson
Digimarkkinoija ja Datapaimen.
Annamme mielellämme lisätietoa palveluistamme
Haluatko kehittää toimintaasi palveluidemme avulla?
Varaa esittely