Graviconin kolmihenkinen Solibri-koulutustiimi on suorittanut Solibrin sertifikaatin, jossa heidän osaamisensa on todettu Solibrin virallisiin standardeihin sopivaksi. Perusteellisen suullisen kokeen ovat suorittaneet Mikko Soininvaara, Simo Tarpila ja Pekka Tuominen.
Pekka Tuominen kuvaa sertifioinnin merkitystä: ”Sertifiointi on tietysti tarpeellinen osoittamaan vuosien kuluessa kertynyt käyttökokemuksen laajuus ja ohjelmiston toimintojen tuntemus. Sertifiointikokeessa käsiteltiin kuitenkin paljon myös näkemyksiä tietomallien ja Solibrin käytöstä – millä tavalla asiat on hyödyllistä kehystää koulutettavalle, jotta palvellaan hänen erityisiä käyttötapauksiansa ja samalla kehitetään hänen yleistietojaan IFC-standardin mukaisista tietomalleista, niin että opeista on hyötyä paitsi välittömiin tarpeisiin, myös myöhempiin tietomallien käyttötarpeisiin.”
Kouluttajatiimin kaikki jäsenet ovat alun perin opetelleet Solibrin käytön omatoimisesti työtehtävien kautta. ”Hyvältähän se tuntuu, saada todistus siitä, että osaa käyttää Solibria riittävän hyvin kouluttaakseen siinä muita”, Mikko Soininvaara kuvaa: ”Kun koulutuksia on vedetty jo kolme-neljävuotta, mukava saada myös se virallinen tunnustus, että tämä homma kyllä osataan.”
Soininvaaralla on monien vuosien kokemus sekä Solibrin käytöstä että Solibri-koulutusten järjestämisestä. Kysyttäessä, oliko koe vaikea hän vastaa: ”Eihän se ole vaikeaa, jos sen osaa!” Soininvaara toteaa, että koetta varten ei tarvinnut päntätä erikseen, sen verran hyvin hallussa Solibrin knopit olivat jo valmiiksi.
Pelkkä Solibrin käyttötaito ei kuitenkaan riitä sertifikaattikokeen läpäisemiseen. ”Kyllä se Solibri-sertifiointi osoittaa, että se ohjelma pitää osata unissaankin alusta loppuun. Myöskään pelkkä ohjelmiston läpikotainen tuntemus ei riitä, vaan on osoitettava, että tietomallipohjaisen tiedonsiirron toimintaperiaatteetymmärretään tarpeeksi hyvin, jotta niitä voidaan myös mielekkäästi opettaamuille”, Simo Tarpila kuvaa koetta.
Jotta Solibria ymmärtää niin hyvin, että siinä voi kouluttaa muista, tarvitaan asiantuntijatehtävissä kertynyttä kokemusta siitä, millaisia erilaisia hyötyjä ohjelmistosta voikaan saada. ”Erityisesti projektitöiden käytännön esimerkeistä tulee usein paras anti koulutuksiin”, Tarpila kuvaa.
”Solibri-osaaminen on ylipäätään Suomessa maailman kärkeä, joten se, että me ollaan Solibrin kumppani täällä kertoo myös meidän osaamisemme laajuudesta. Myös Solibri näkee, että me olemme paras mahdollinen asiantuntijaorganisaatio kouluttamaan Solibria, kai meidän kannattaa olla siitä ihan ylpeitä, kun taso on lähtökohtaisestikin niin kova”, Tarpila jatkaa.
Sertifikaatin myötä kouluttajat saivat myös pääsyn Solibrin omiin aineistoihin ja opetussuunnitelmiin, joilla voidaan täydentää Graviconin omia koulutussuunnitelmia. Tämä tarkoittaa, että Graviconin tarjoamia koulutuksia voidaan yhtenäistää Solibrin omien materiaalien kanssa entistä enemmän.
Gravicon on kokeillut myös muita työkaluja, mutta toistaiseksi toista Solibrin tasoista ohjelmistoa ei markkinoilta löydy. Soininvaaran mukaan: ”Useita eri ohjelmistoja voi käyttää tietomallien tarkasteluun tai kommentoitiin, mutta mikään muu ei tarjoa yhtä joustavia tarkastussääntöjä.” Hyvät ja eri käyttötarkoituksiin soveltuvat tarkastussäännöt nopeuttavat tietomallien mielekästä käsittelyä ja säästävät asiantuntijoilta paljon vaivaa.
Graviconilla seurataan jatkuvasti tietomallien hyödyntämiseen soveltuvien ohjelmistojen ja palveluiden kehittymistä, ja Solibri on pitkään ollut, ja on yhä, yksi pisimmälle kehittyneitä ohjelmistoja tietomallien malli- ja tietosisällön tarkasteluun. Kaikissa ohjelmistoissa on oma oppimiskynnyksensä, mutta Solibrin vahvuus on laajan työkalujoukon lisäksi etenkin käyttäjän tekemien määrittelyiden uudelleenkäytettävyys – esimerkiksi tietojen esiin saamiseksi käytettävät suodattimet ovat aina tallennettavissa myöhempää käyttöä varten, niin että samoja suodattimia on helppo uudelleenkäyttää toisissakin hankkeissa. Samoin koko Solibrin käyttöliittymää ja näitä suodatusten määrittelyitä voidaan koota esitallennetuiksi kokonaisuuksiksi, niin että erilaisiin tehtäviin on helposti valittavissa käyttöön juuri siihen soveltuvimmat työkalut. Solibrilla on myös jo valmiiksi hyvä jalansija suomalaisissa rakennushankkeissa ja sen perustaidot on jo monella asiantuntijalla hallussa valmiiksi.
Gravicon tarjoaa kahdenlaisia Solibri-koulutuksia: avoimia koulutuksia, jonne voi tulla mukaan omalla ilmoittautumisella, sekä yrityksille suunnattuja tilattavia koulutuksia. Kaikissa koulutuksissa sisältöä räätälöidään koulutuettavien tarpeita ajatellen.
Tutustu Graviconin Solibri-koulutuksiin täältä!