Modelspace

Modelspace auttaa Kruunusilloissa projektinjohtamisen haasteissa

Lähes 30 suunnittelijaa hyödyntää Modelspacen Tehtävät moduulia Helsingin kaupungin Kruunusillat-hankkeessa. Lue miten projektipäällikkö Miikka Gröndahl hyödynsi metatietoja hankkeen organisoinnissa.

arrow_downward
Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects

Helsingin kaupungin Kruunusillat-hankkeen parhaillaan käynnissä olevassa suunnitteluvaiheessa Modelspace on noin 30 suunnittelijan työkalu. Metatietojen avulla kokousten päätökset ovat löydettävissä jälkikäteen, kokonaisuus pysyy hallinnassa ja hanke etenee aikataulussa.

Mitä tulee tapahtua, ennen kuin voidaan edetä johonkin seuraavaan vaiheeseen - prosessi ei saa pysähtyä. Modelspacella ennakoimme ja näemme toiminnot eteen- ja taaksepäin.
Miikka Gröndahl, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki / Kruunusillat

Tietomallipilotointihankkeissa työskennellyt Miikka Gröndahl siirtyi Espoon kaupungilta Helsingin puolelle elokuussa 2018. Samalla hän astui Kruunusiltojen projektipäällikkösaappaisiin. Hankkeen rakennusvaiheen arvioitu aloitusajankohta on vuonna 2021, suunnittelu etenee tiiviiseen tahtiin siihen asti.

- Työkalukseni tullut Modelspace ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Mietin, miten aikani riittää uuden ohjelmiston opetteluun, mikä lienee luonnollinen reaktio. Kuitenkin kokonaisuuden haltuunotto onnistui hyvin, Miikka Gröndahl kertaa.

Modelspacella pystymme ohjaamaan, että asiat valmistuvat oikeassa aikataulussa. Näin laajassa hankkeessa tiedonhallinnan helpotus on helpotus paljon laajemmassa mittakaavassa.
Miikka Gröndahl, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki / Kruunusillat
Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects

Metatiedoissa piilee kokonaisuuden avain

Modelspace on Kruunusillat-hankkeessa projektinjohdon sisäisessä käytössä. Avainsanana on metatietojen hyödyntäminen.

- Kokouksissa kirjaamme Modelspaceen tehtävät. Tehtäville puolestaan annetaan metatietoja, joiden avulla saamme jälkikäteen haettua, mitä missäkin kokouksessa on sovittu. Esimerkiksi voimme kirjata ”hashtagin” ”hallintaryhmäkokous” ja myöhemmin etsiä kaikki tehtävät, jotka jaettiin kyseisessä kokouksessa, Gröndahl kuvaa.

Kruunusillat-hankkeessa merkitään Modelspacessa sovittuun paikkaan näkyville, mitä aihetunnisteita käytetään. Omat aihetunnisteensa kokouksissa saavat paitsi itse kokoukset, myös muun muassa käsiteltävinä olleet alueet, aiheet, paikat, päätökset ja niin edelleen. Sitten haku voidaan suorittaa halutusta sisällöstä.

Omat aihetunnisteensa saavat paitsi itse kokoukset, myös käsiteltävinä olleet alueet, aiheet, paikat, päätökset ja niin edelleen. Sitten haku voidaan suorittaa halutusta sisällöstä.
Miikka Gröndahl, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki / Kruunusillat

- Jos kokous on koskenut vaikkapa Hakaniemeä, aihetunnisteena on ”Hakaniemi”, ja myöhemmin saamme koottua yhteen kaikki samaisen hashtagin merkinnät. Kuka on tehnyt ja mitä – myös jokainen suunnittelija voi suodattaa omat tehtävänsä ja käydä itsenäisesti oman historiansa läpi. Kun eri kokouksissa on eri henkilöitä, olisi iso työ selata kaikki ”normimuistiinpanot”. Ilman Modelspacen metatietoja kaikki hukkuisi virtaan, toteaa Gröndahl.

Jokainen suunnittelija voi suodattaa omat tehtävänsä ja käydä itsenäisesti oman historiansa läpi.
Miikka Gröndahl, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki / Kruunusillat
Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects

Infrahanke

Modelspace auttaa aikataulun hallinnassa.

- Modelspacen avulla pysymme kartalla aikatauluista. Mitä tulee olla tehtynä milloinkin – tästä ohjelma muistuttaa tehtävien muodossa – ja toisaalta mitä tulee tapahtua, ennen kuin voidaan edetä johonkin seuraavaan vaiheeseen. Tehtävien määräajoilla pystymme ohjaamaan ja ”valvomaan”, että saamme asioita oikeasti valmiiksi ja oikeassa aikataulussa. Näin laajassa hankkeessa kokonaisuuden täytyy olla selvillä ja hallinnassa – työtä riittää paljon, joten tiedonhallinnan helpotus on helpotus paljon laajemmassa mittakaavassa, Miikka Gröndahl summaa.

Ilman Modelspacen metatietoja kaikki hukkuisi virtaan.
Miikka Gröndahl, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki / Kruunusillat

Gravicon jakaa vuosittain Digital Construction -palkinnon rakentamisen digitaalisia mahdollisuuksia esimerkillisesti hyödyntäneelle taholle. Vuonna 2019 Kruunusillat voitti palkinnon.

Lisätiedot:
Pauli Jantunen, toimitusjohtaja, p. +358 50 383 3789,
pauli.jantunen@gravicon.fi

Annamme mielellämme lisätietoa palveluistamme

Haluatko kehittää toimintaasi palveluidemme avulla?

VARAA ESITTELY